díjátadó

PRO ARCHITECTÚRA DÍJ – 2011

A Celldömölki Városháza pro architectúra díjjat nyert !

 

A belügyminiszter a díjat a Pro Architectura-Díj Bizottság javaslata alapján adományozza, amelyben a Magyar Építész Kamara – a vidéki építész kamarákkal egyetértésben – két fővel, továbbá a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a BMGE Építészmérnöki Kara, a Moholy-Nagy Iparművészeti Egyetem, a Kós Károly Egyesülés és az Országos Főépítészi Kollégium egy-egy személlyel képviselteti magát. A Bizottság elnöke Nagy Ervin országos főépítész.

Az átadással kapcsolatos záró bizottsági ülést 2011. szeptember 16-án tartották. A felhívásra összesen 37 pályamű érkezett be, melyből a zsűri 5 épületet tartott díjazásra méltónak.

Részlet a méltatásból;

“A kisváros közepén, a barokk városközpont határoló falaként megépült elegáns középület példamutatóan illeszkedik környezetébe. A két eltérő karakterű városrész közé telepített középület egyformán kommunikál a fákkal sűrűn benőtt parkkal, kálvária templommal és a hátoldali egyszerű lakóépületekkel. Barátságos, de egyben méltóságot és rendet sugalló világ ez, mely hangulati tartalomban a legtöbb, mi elvárható egy hivatali épülettől. A funkcióban kettébontott intézmény klasszikus belső terei, folyosói a hivataltól elvárható fegyelmezettséggel szervezettek. A belsőépítészet, beépített bútorok, a felületek burkolata harmonizál a funkcióval és a külső terekben megérzett hangulattal. A regionalizmus szemléletét kifejező érzékeny, de feszes külső-tér alakítása, fegyelmet sugárzó, de oldott tömegalakítása nem csak a városi épített környezethez, de a természethez is illeszkedik. Egységes anyaghasználata, kiegyensúlyozott homlokzata a korszerűség, tömeg és térkapcsolatai a helyénvalóság példaértékű alkotásává emelik az épületet.”

A Díjban megosztva részesülő tervezők: Guzmics György, Menyhárt Gergő, M. Guzmics Annamária, Guzmics-Kiss Andrea, Fenes Tamás


Közzétéve

itt:

, írta:

Cimkék: